Ga naar de inhoud

Oorsprong

houtrook in natuurpark aggtelek hongarije

Herfst 2013, een dorp in natuurpark Aggtelek, Hongarije. Grijze rook kringelt uit tientallen schoorstenen. De geur van de traditionele tegelkachel, op hout gestookt. Boven het dorp hangt een vieze smog. Ongezonde lucht prikkelt de luchtwegen. Dit moet anders kunnen! Is het mogelijk om een houtkachel te produceren met een hoog rendement en minieme uitstoot?

Voor Maarten Kraanen is het de leidraad geweest voor de ontwikkeling van YOCOON®. Met zijn achtergrond in ‘special effects’ voor theater, kloktechniek en huizenbouw heeft hij een brede kennis in techniek en materialen opgebouwd. Door zijn passie voor vuur heeft hij bestaande houtverbrandingstechnieken geoptimaliseerd tot de schoonste en efficiëntste.

“Een eenvoudige, schone houtkachel bereikbaar maken voor het grote publiek om een bijdrage te leveren aan een gezonder milieu en leefklimaat.”

Uitgangspunten bij de ontwikkeling waren stabiliteit, eenvoud en veiligheid in combinatie met het hoogst mogelijke rendement en laagst haalbare uitstoot. Een houtkachel die zowel buiten als in huis bijdraagt aan een gezonder leefklimaat. En tot slot, een houtkachel die geschikt is voor alle houtsoorten en eenvoudig in het gebruik.

In 2016 heeft hij het optimum gevonden in de vorm van de YOCOON® verbrandingskern.

Ontwikkeling vrijstaande modellen

Na de ontwikkeling en certificering van de vuurkern volgde de ontwikkeling van de mantel. Een nieuwe uitdaging waarbij schoonheid gecombineerd is met eenvoud en maakbaarheid. Halverwege 2017 ontstond zo de VUURS2, eind 2018 zag houtkachel WILLEM het licht. Tussendoor bouwden we voor het eerst de vuurkern in een leemkachel.

Bij grote leem-projecten werken we inmiddels samen met BouwEcologisch. Alle vrijstaande modellen maken we in Joppe. Waar nodig werken we zoveel mogelijk samen met lokale ondernemers.

Tijdmachine

Begin jaren ’90 ontwikkelde Maarten de ‘Tijdmachine’; een tijdmachine voor de ervaring van tijd.

Zie dit artikel van Douwe Draaisma in Psychologie Magazine.

De Tijdmachine is onder andere aangekocht door Museum Utrecht.

Privacy

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. In ons privacybeleid kunt je lezen hoe wij privacy waarborgen.

YOCOON