September 2021 – Blijven we in de toekomst hout stoken? Die vraag krijgen wij met enige regelmaat van houtstokers die een duurzaam huis willen bouwen. De conclusie is dat biomassa een belangrijke pijler is van de huidige energietransitie, mits er duurzaam wordt gestookt.
Afgelopen juli bracht de Europese Unie een ambitieus klimaatplan uit, Fit for 55. Hiermee wil ze bereiken dat de Europese uitstoot van broeikasgassen in 2030 drastisch is gedaald. In het maar liefst 12.000 (!) pagina’s tellende rapport staan tientallen aanbevelingen die de komende jaren moeten worden omgevormd tot nieuwe regelgeving. De belangrijkste bronnen van duurzame energie zijn hierin biomassa, windenergie en zonne-energie.
Eén van de mensen die meeschreven aan dit plan is ex-partijlijder Diederik Samsom. In een interview met nu.nl legt hij uit dat het verbranden van biomassa onderdeel is van de oplossing; “Er is geen scenario waarin we zonder biomassa kunnen. Hout wordt belangrijk in de circulaire economie, dat zullen we steeds meer gaan inzetten. Bij de houtproductie heb je veel restmateriaal. Dat kun je laten wegrotten, maar het is efficiënter om het te verbranden. Dat is dus per saldo beter dan olie en gas.”
Samen met de nieuwe EcoDesign wetgeving die in Nederland in 2020 vervroegd in werking is getreden, is dit goed nieuws voor duurzame kachelstokers. In deze wet staan onder andere strenge normen waaraan nieuwe houtkachels moeten voldoen.
Duurzaam hout stoken kan. Voorwaarden hiervoor zijn een houtkachel met een zeer goede verbranding, hoog rendement en het gebruik van goed gedroogd hout.