Ga naar de inhoud

Houtkachel in je woning

Ieder huis is uniek

Of je nu in een woonboerderij, rijtjeshuis of nieuwbouw woning woont, voor al onze houtkachels geldt dat we de hoeveelheid massa afstemmen op de warmtebehoefte die jij wenst.

Hoe groot is de woning? Welke ruimte(n) wil je ermee verwarmen? Wat is de mate van isolatie? Wil je één of twee maal per dag stoken? Of wil je gaan doorstoken?

Onze design modellen hebben een vuurkern die 23 kWh per stook oplevert. Voor de meeste leemkachels gebruiken we een grotere kern die 30 – 45 kWh per stook oplevert.

Door meer massa aan de houtkachel toe te voegen, zorgen we ervoor dat de warmte langzamer vrijkomt en iets lager van temperatuur is. Met minder massa is de temperatuur hoger en duurt de warmteafgifte korter.

Nieuwe woning of verbouwing

Bouw je een nieuw huis of plan je een verbouwing? Tijdens de ontwerpfase van de woning kun je een houtkachel in de energieberekeningen mee laten wegen en de optimale plek voor een massakachel bepalen.

schone houtkachel met brandend vuur

Lage energie woningen

Houtkachels met stralingswarmte zijn zeer geschikt voor lage energie woningen en/of woningen los van aardgas.

Deze huizen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben weinig warmte nodig. Stralingswarmte van een massakachel zorgt ervoor dat de warmte in het materiaal van de woning opslaat. Vanwege de langzame afgifte van warmte voelt de woning langdurig comfortabel aan.

Leemkachel met dubbele verbranding en houtopslag
Houtkachel met houtopslag,
verwarmt woonkamer en aangrenzende keuken

Zonnepanelen of warmtepomp?

Als in de wintermaanden de opbrengst van bijvoorbeeld zonne-energie of warmtepomp niet voldoende is voor verwarming binnen, dan biedt een schone massakachel uitkomst.

Schoorsteen

Voor gebruik dient de kachel aangesloten te zijn op een geïsoleerde kachelpijp/schoorsteen. Deze is minimaal vier meter lang, gemeten vanaf de onderkant van de kachel.

Is je schoorsteen minder lang dan vier meter? Met behulp van een ventilator kan mogelijk toch voldoende trek worden gegenereerd.

In de schoorsteen mogen maximaal twee 30°-bochten zijn verwerkt. Geen andere kachels mogen van deze schoorsteen gebruik maken. Het onderste deel van de kachelpijp, tot 30 cm onder het plafond, mag enkelwandig zijn.

Draagvermogen vloer

Het gewicht van een Yocoon massakachel is vanaf 800 kg. In sommige gevallen is het nodig om de vloer van een woning hiervoor te verstevigen.

YOCOON