Meteen naar de inhoud

Stralingswarmte

De massakachel of tegelkachel is bekend vanuit skigebieden in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Scandinavië. Na het skiën lekker binnen tegen de speksteen houtkachel aan leunen om langzaam weer op te warmen. Slechts enkele blokken hout stoken en daar urenlang plezier van hebben. Ook in Nederland zie je ze steeds vaker ter vervanging van de open haard of stalen kachel.

Een massakachel slaat de warmte op in steen en geeft deze geleidelijk af. Hoe meer massa, hoe langer de houtkachel stralingswarmte geeft.  De warmte verspreidt zich via de muren door de hele ruimte. Je omgeving voelt aangenaam aan.

Omdat stralingswarmte de lucht niet verwarmt, stijgt de warmte niet naar boven.

Voordelen

Stralingswarmte heeft voordelen voor het binnenklimaat in huis ten opzichte van convectiewarmte, waarbij de lucht wordt verwarmd (zoals bij centrale verwarming met convectoren, stalen houtkachels). Omdat de lucht niet verwarmt, ontstaat er geen luchtcirculatie die stofdeeltjes door de ruimte laat dwarrelen.

De temperatuur van de steenmassa blijft onder de 90 graden waardoor de houtkachel geen verschroeide stofdeeltjes in de leefruimte verspreidt.

Urenlang warmte

De warmte die een massakachel opslaat tijdens een stook verwarmt een goed geïsoleerde ruimte tot wel 24 uur. Een massakachel stook je daarom maar 1 á 2 maal per dag.

De eigen wensen, de buitentemperatuur, de mate waarin de woning is geïsoleerd en de hoeveelheid hout spelen hierbij een rol.

YOCOON
leemkachel