Vuurkamer

De door YOCOON® ontwikkelde innovatieve vuurkamer, met dubbele verbranding, voor houtkachels is zeer efficiënt. De uitzonderlijk lage emissiewaarden, van bijvoorbeeld fijnstof, zijn het gevolg van de vrijwel volledige verbranding.

De verbranding van het hout in onze vuurkamer bereikt een temperatuur van zo’n 700 graden. Dit komt overeen met een traditionele houtkachel.

Achter de vuurkamer vindt vervolgens een secundaire verbranding plaats waarbij de temperatuur oploopt tot ongeveer 1150 graden. Nagenoeg alle schadelijke stoffen verbranden bij deze hoge temperatuur.

In de verbrandingskern van YOCOON zijn de trek, de wervelingen en de doorlaat van zuurstof zo op elkaar afgesteld, dat deze zich zelf optimaal reguleert en alle houtgassen optimaal verbranden. Ongeachte welke houtsoort is gebruikt. Dit maakt zijn verbranding stabiel en uniek schoon.

De oorsprong van onze unieke verbrandingskamer zit in de rocket stove.

30 kWh vermogen

Onze design modellen hebben een YOCOON 125 vuurkamer. Hierin stookt u ongeveer 4 kilo hout per keer, het totaal vermogen is 23 kWh. Voor onze inbouw modellen en leemkachels gebruiken we meestal de YOCOON 150. Zes kilo schoon, droog hout levert 30 kWh op.

Mantel

Rondom de vuurkern bouwen we een mantel van vuurvaste materialen die de warmte goed op slaan én langdurig afgeven aan de omgeving. De woonkamer vult zich na iedere stook met comfortabele stralingswarmte.

Schoorsteen

De houtkachel slaat bijna alle warmte op in chamotte, vuurvast beton en/of leem. De restwarmte die nog door de schoorsteen gaat heeft daardoor gemiddeld een lage temperatuur van 120 graden.

De schoorsteen moet vanwege dit hoge rendement goed geïsoleerd zijn. In de meeste gevallen is een diameter van 150mm genoeg.