Ga naar de inhoud

Vuurkamer

De door YOCOON® ontwikkelde innovatieve vuurkamer voor houtkachels heeft een dubbele verbranding en verbrandt zeer efficiënt. De uitzonderlijk lage emissiewaarden, van bijvoorbeeld fijnstof, zijn het gevolg van de vrijwel volledige verbranding.

De temperatuur in de eerste vuurkamer bereikt zo’n 700 graden. Dit komt overeen met een traditionele houtkachel.

Achter de vuurkamer vindt vervolgens een secundaire verbranding plaats waarbij de temperatuur oploopt tot ongeveer 1150 graden. Nagenoeg alle schadelijke stoffen verbranden bij deze hoge temperatuur.

In de verbrandingskern van YOCOON zijn de trek, de wervelingen en de doorlaat van zuurstof zo op elkaar afgesteld dat alle houtgassen optimaal verbranden. Ongeachte welke houtsoort is gebruikt. Dit maakt zijn verbranding stabiel en uniek schoon.

Het achterliggende principe van onze unieke verbrandingskamer is ook bekend als rocket stove of batch rocket.

YOCOON 125/150/180?

Waar komen de getallen 125, 150 en 180 eigenlijk vandaan? Ze zijn gelijk aan de diameter van het rookgaskanaal dat nodig is voor de betreffende vuurkamer.

Onze design modellen hebben een YOCOON 125 vuurkamer. Voor onze inbouw modellen en leemkachels gebruiken we meestal de YOCOON 150 of 180.

Kilo houtEnergie
YOCOON 1254 kilo20 kWh
YOCOON 1505,5 kilo28 kWh
YOCOON 1809 kilo45 kWh

Mantel

Rondom de vuurkern bouwen we een mantel van vuurvaste materialen die de warmte goed op slaan én langdurig afgeven aan de omgeving. De woonkamer vult zich na iedere stook urenlang met comfortabele stralingswarmte.

Schoorsteen

De houtkachel slaat bijna alle warmte op in chamotte, vuurvast beton en/of leem. De restwarmte die nog door de schoorsteen gaat heeft daardoor gemiddeld een lage temperatuur van 120 graden.

De schoorsteen moet vanwege dit hoge rendement goed geïsoleerd zijn. In de meeste gevallen is een diameter van 150mm genoeg.

YOCOON