Ga naar de inhoud

Hout

Voor alle houtkachels geldt dat je onbehandeld, droog hout gebruikt. Welk soort je het beste kunt gebruiken hangt af van de soort houtkachel die je hebt en of je het hout bij de start of een doorstook gebruikt.

In houtkachels met een YOCOON 125 vuurkern stook je ongeveer vier kilo hout per stookbeurt, zoals je op de foto hiernaast kunt zien. Voldoende voor 8-10 uur warmte.

Alle houtsoorten

In onze schone houtkachels stook je gerust alle onbewerkte, goed gedroogde houtsoorten, zonder rookoverlast voor de omgeving. Door de hoge verbrandingstemperatuur (± 1150°C) en de dubbele verbranding zijn alle houtsoorten geschikt voor gebruik, inclusief naaldhout.

Eikenhout verbrandt het beste bij een hoge temperatuur. Gebruik eikenhout daarom bij voorkeur in combinatie met zacht hout (zoals vuren, berk of populier) en bij het doorstoken als de vuurkamer al heet is.

Vocht in hout

Voor een optimaal rendement en schoon mogelijke uitstoot gebruik je voor alle houtkachels gedroogd hout met een vochtpercentage tussen 14-18%.

Het vochtpercentage meet je met een (bijgeleverde) vochtmeter. Het is een goede gewoonte om iedere lading nieuw hout te meten. Zijn het grotere stukken, doorklief ze dan eerst om te zien of ze ook aan de binnenkant goed gedroogd zijn.

Goed gedroogd hout heeft over het algemeen één tot drie jaar aan de lucht gedroogd. Hard hout heeft een langere droogtijd nodig dan zacht hout. Droog je je hout zelf? Stapel het hout minimaal 20 cm van de bodem of vloer zodat het vocht uit kan wasemen.

Sprokkelhout

Om een vuur snel heel heet te laten worden gebruik je veel en droog aanmaakhout.

In de zomer kun je hiervoor ruim voldoende droog sprokkelhout verzamelen.

Scheelt een hoop kloofwerk!

Gebruik nooit vermolmd hout als je vuur stookt. Ook nat en/of behandeld hout mag niet gestookt worden. Dit veroorzaakt ernstige vervuiling. Zowel in de uitstoot als in de schoorsteen.

YOCOON