Ga naar de inhoud

Stoken met droog hout

  houtkachel stoken met droog hout

  Oktober 2021 – Het gebruik van goed gedroogd hout is onder de meeste houtstokers bekend. Waarom is goed gedroogd hout zo belangrijk voor houtkachels? En hoe weet je wanneer je hout droog genoeg is?

  Droog hout

  Over het algemeen is hout goed droog als het 1 tot 3 jaar tegen regen afgeschermd in de buitenlucht heeft gedroogd. Hard hout heeft een langere droogtijd nodig dan zacht hout.

  Onder goed gedroogd hout verstaan wij hout met in de kern een vochtpercentage tussen de 12 en 18 procent. Hout kan aan de buitenkant droog aanvoelen, maar van binnen nog veel te vochtig zijn.

  Om te weten hoe droog het hout is dat u gebruikt, kunt een eenvoudige vochtmeter gebruiken. Kloof het stuk hout in kleinere stukken, zodat u de kern kunt meten. Dit kunt u niet alleen doen bij zelf gedroogd hout, maar ook bij hout dat u bij een leverancier heeft gekocht.

  Tip: Controleer altijd of uw hout goed gedroogd is.

  Gevolgen vochtig hout

  Allereerst draagt het gebruik van te vochtig hout in een houtkachel bij tot onvolledige verbranding. Het vuur krijgt niet de kans om een hoge temperatuur op te bouwen. Hierdoor blijven er extra veel onverbrande delen over. Dit leidt tot roetaanslag in de schoorsteen en vieze rook buiten.

  Vochtig hout geeft daarnaast aanzienlijk minder warmte af dan droog hout, omdat eerst het vocht uit het hout moet verdampen. Dat kost veel energie en het rendement van de houtstook gaat omlaag.

  YOCOON